Uczę się już 7 rok francuskiego w szkole jestem na poziomie zaawansowanym, idzie mi nieźle ale wiem, że gdybym miała rozmawiać z francuzem to mogłabym mieć problem, zobaczymy co będzie jak w przyszłym roku odwiedzę Francje, moim zdaniem francuski jest łatwy i przyjemny
Za tydzień konczy mi się dostęp do 2-giej części kursu francuskiego ,chciałabym go przedłużyć do końca miesiąca bo na dokończenie materiału potrzebuję koło dwóch tygodni. Czy należy to zrobić SMS-em,bo nie ma dla mnie sensu kupowanie od nowa kursu na 6 miesięcy.
Zgodzę się z tym, że język nie jest bez znaczenia. Francuski jest trudny, ale czy trudniejszy od angielskiego? Ciężko jest mi to ocenić, a opinie są różne. Angielski znam niemal płynnie, francuskiego się uczę i jestem dopiero na poziomie podstawowym. Oba języka mają bardzo trudną, pełną wyjątków gramatykę. Angielski jest wszechobecny, mamy z nim bardzo dużo kontaktu i może dlatego jest się nam go uczyć znacznie szybciej. Z drugiej strony, francuski ma znacznie uboższą leksykę.
Zupełnie inaczej się z takimi językami jak niderlandzki czy szwedzki. Znam puki co tylko ich podstawy, ale znając również angielski i niemiecki, nie mam problemu ze zrozumieniem tekstów w tych językach. To trochę tak, jakby mieć solidną konstrukcję, wiedzieć, czego można się po języku spodziewać, wiedzieć, jak korzystać z języka, ale nie znać do końca słów.
Nie zapomnij, że języki świata podzielone są na grupy. My słowianie również nie mamy zbyt wielkich problemów ze zrozumieniem czecha czy słowaka. Mam koleżankę, która urodziła się w Brukseli w polskiej rodzinie. Powiedziała, że francuski ma bardzo zbliżoną gramatykę do polskiego i dlatego wydaje się być trudny natomiast co do angielskiego to mam zdanie, że oni sami (Anglicy) utrudniają sobie ten język wymyślając wymowę do każdego wyrazu. Ten język jest bardzo prymitywny.
Ja się uczę od 10 lat. I choć spokojnie się z każdym dogadam to jeszcze dużo mi słownictwa brakuje.
Miłej nauki