Bardzo proszę o wyjasnienie co to jest współczynnik zapomnienia i jak to działa np co znaczy 10 a co 30
pozdrawiam
W FAQ masz odpowiedzi na tego typu pytania. Tutaj masz skopiowaną odpowiedź.
Jest to procentowa wartość, która określa, jaki procent materiału Użytkownik może zapomnieć w toku nauki.
Przykładowo: Jeśli domyślnie współczynnik wynosi 10%, to algorytm SuperMemo będzie wyznaczał powtórki w taki sposób, aby Użytkownik trwale pamiętał 90% przerobionego materiału. Zmniejszenie wskaźnika będzie powodowało zwiększenie liczby powtórek dla przerobionego materiału.
A czy to nie działa tak, że jeśli przerobiłam 300 stron, to wystarczy że nie pamiętam ostatnich 40 i mam współczynnik 13%,
a jeśli przerobiłam 3000 stron i nie pamiętam 400 stron, to mam taki sam współczynnik - 13%?
Czyli premia za zaawansowanie
Jest to trochę bardziej skomplikowane. Algorytm używa pewnego modelu statystycznego, którego parametrem jest współczynnik zapamiętywania.
W skrócie można to podsumować tak jak jest w FAQ, czyli w długim okresie używania SM przy współczynniku 10% powinnaś statystycznie pamiętać 90% materiału. Nie przekłada się to oczywiście na taki prosty model, że stale będziesz mieć 10 błędów na 100 powtórek.
Pzdr,Piotr
"W praniu", czyli w praktyce wygląda to tak, że mając kilka aktywnych kursów w tych, które są "łatwe" pierwszą powtórkę mam za 10 dni, w najtrudniejszych - 1 dzień. Interwały zależą więc od tego jak radzisz sobie zarówno z daną jednostką, jak i z całym kursem. Wspólczynnik zapomnienia jest modyfikatorem dwóch powyższych (trzeci czynnik do ustalenia długości interwałów).
Mnie się bardzo nie podoba to, że jeśli przez dwa dni mam łatwy materiał, który już umiem, to potem od razu dla trudnego wskakuje mi powrótka za 10-13 dni, nawet jeśli danej jednostki nie znam.
też mam z tym problem. są takie słowa lub zwroty, które wracają niezapamiętane w mojej głowie i kolejny raz powtarzam je od zera, ale ponieważ pozostałe rzeczy idą mi doś łatwo, to program szybko kwalifikuje te słabo zapamiętane do powtórki w odstępach 30 dni lub więcej, a ja kolejny raz powtarzam taką "paskudę" od zera i nie mogę jej zapamiętać trwale! Może stworzyć taką możliwośc, aby tego typu słowa wrzucać do specjalnej puli rzeczy trudnych do zapamiętania? co Wy na to?
O PIJAWKACH czyli słówkach , które wydają się nie do zapamiętania jest też tutaj http://www.supermemo.net/topic/1054
Rada SIECZKOBRZĘKA wydaje się logiczna i wartościowa.
Tak, dzięki - czytałam. Może jakieś inne propozycje?
no dobra, trzeba przyznać, że pisanie działa. wypróbowałam dzisiaj i stukałam na klawiaturze jak szalona, conajmniej kilkanaście razy każde słowo lub wyrażenie. POLECAM, czasami trzeba zwykłego młotka do wykucia arcydzieła )))