Forum / Język angielski / Wspolczynnik zapomnienia
Wspolczynnik zapomnienia
AutorTreść posta
Post utworzony: 24-04-2010 18:29

Bardzo proszę o wyjasnienie co to jest współczynnik zapomnienia i jak to działa np co znaczy 10 a co 30

pozdrawiam

Post utworzony: 24-04-2010 20:25
    Autor: mmarcys

Bardzo proszę o wyjasnienie co to jest współczynnik zapomnienia i jak to działa np co znaczy 10 a co 30

pozdrawiam

W FAQ masz odpowiedzi na tego typu pytania. Tutaj masz skopiowaną odpowiedź.

Co to jest współczynnik zapominania?

Jest to procentowa wartość, która określa, jaki procent materiału Użytkownik może zapomnieć w toku nauki.

Przykładowo: Jeśli domyślnie współczynnik wynosi 10%, to algorytm SuperMemo będzie wyznaczał powtórki w taki sposób, aby Użytkownik trwale pamiętał 90% przerobionego materiału. Zmniejszenie wskaźnika będzie powodowało zwiększenie liczby powtórek dla przerobionego materiału.

Post utworzony: 21-05-2010 11:29

A czy to nie działa tak, że jeśli przerobiłam 300 stron, to wystarczy że nie pamiętam ostatnich 40 i mam współczynnik 13%,

a jeśli przerobiłam 3000 stron i nie pamiętam 400 stron, to mam taki sam współczynnik - 13%?

Czyli premia za zaawansowanie:)

Post utworzony: 21-05-2010 16:26

Jest to trochę bardziej skomplikowane. Algorytm używa pewnego modelu statystycznego, którego parametrem jest współczynnik zapamiętywania.

W skrócie można to podsumować tak jak jest w FAQ, czyli w długim okresie używania SM przy współczynniku 10% powinnaś statystycznie pamiętać 90% materiału. Nie przekłada się to oczywiście na taki prosty model, że stale będziesz mieć 10 błędów na 100 powtórek.

Pzdr,
        Piotr

Post utworzony: 21-05-2010 19:08

"W praniu", czyli w praktyce wygląda to tak, że mając kilka aktywnych kursów w tych, które są "łatwe" pierwszą powtórkę mam za 10 dni, w najtrudniejszych - 1 dzień. Interwały zależą więc od tego jak radzisz sobie zarówno z daną jednostką, jak i z całym kursem. Wspólczynnik zapomnienia jest modyfikatorem dwóch powyższych (trzeci czynnik do ustalenia długości interwałów).

Post utworzony: 21-05-2010 23:01

Mnie się bardzo nie podoba to, że jeśli przez dwa dni mam łatwy materiał, który już umiem, to potem od razu dla trudnego wskakuje mi powrótka za 10-13 dni, nawet jeśli danej jednostki nie znam. :-/

Post utworzony: 02-08-2010 16:21
              Autor: lukeshek

Mnie się bardzo nie podoba to, że jeśli przez dwa dni mam łatwy materiał, który już umiem, to potem od razu dla trudnego wskakuje mi powrótka za 10-13 dni, nawet jeśli danej jednostki nie znam. :-/

też mam z tym problem. są takie słowa lub zwroty, które wracają niezapamiętane w mojej głowie i kolejny raz powtarzam je od zera, ale ponieważ pozostałe rzeczy  idą mi doś łatwo, to program szybko kwalifikuje te słabo zapamiętane do powtórki w odstępach 30 dni lub więcej, a ja kolejny raz powtarzam taką "paskudę" od zera i nie mogę jej zapamiętać trwale! Może stworzyć taką możliwośc, aby tego typu słowa wrzucać do specjalnej puli rzeczy trudnych do zapamiętania? co Wy na to?

Post utworzony: 02-08-2010 21:09

O PIJAWKACH czyli słówkach , które wydają się  nie do zapamiętania jest też tutaj http://www.supermemo.net/topic/1054

Rada SIECZKOBRZĘKA wydaje się logiczna i wartościowa.

Post utworzony: 04-08-2010 14:37
                  Autor: skarbek

O PIJAWKACH czyli słówkach , które wydają się  nie do zapamiętania jest też tutaj http://www.supermemo.net/topic/1054

Tak, dzięki - czytałam. Może jakieś inne propozycje?

Post utworzony: 05-08-2010 12:48
                    Autor: skarbek

no dobra, trzeba przyznać, że pisanie działa. wypróbowałam dzisiaj i stukałam na klawiaturze jak szalona, conajmniej kilkanaście razy każde słowo lub wyrażenie. POLECAM, czasami trzeba zwykłego młotka do wykucia arcydzieła :-))))

pierwsze
                      poprzednie
                      12
                      następne
                      ostatnie