Forum / supermemo.net / Błąd w rankingu?
Błąd w rankingu?
AutorTreść posta
shaq
Post utworzony: 01-09-2009 15:57

Aż dziś nie mogłem uwierzyć, że skoczyłem, aż z 21815 na miejsce 3664. Co za awans jak ja to psychicznie zniosę. ;) Tyle dobroci w jeden dzień to aż niewiarygodne. ;)

Pracownik SuperMemo World
    Post utworzony: 02-09-2009 11:06

Przerobienie znacznej dużej porcji materiału skutkuje znacznymi skokami w rankingu na niższych pozycjach, gdzie różnice punktowe między użytkownikami są niewielkie.

shaq
      Post utworzony: 02-09-2009 11:20

Tak, bo właśnie się zapisałem na dwa kursy "Phrasal Verbs New" i "Irregular Verbs New" darmowe. Widziałem, że są krótkie po 400 slajdów to może uda mi się je szybko przejść i potem może sobie powtórki włączę, żeby przechodzić przez nie kilka razy.

Zobacze jak powtórki będą działać przy krótkich kursach, powinno być OK, bo przy długich i kilku to się magiel robi.

shaq
        Post utworzony: 02-09-2009 11:21

Power Words wykupię sobie później bo strasznie długi jest i trzeba do niego przysiąść żeby zdążyć spokojnie w dwa tygodnie przejść a teraz nie za bardzo czas mam.

Post utworzony: 27-10-2009 20:05

Ukończyłem kurs - byłem z siebie dumny. W nagrodę spadłem w rankingu o 740 miejsc. Ciekawa motywacja!

Post utworzony: 27-10-2009 20:11

Moj ranking tez wariuje. Spadlam o okolo 2700 miejsc a zapisalam sie na dodatkowy kurs i dzielnie powtarzam :-( Przed chwila mi nawet pokazalo, ze mam 0 punktow! Wszyscy sa podwojnie...Co sie dzieje?

Post utworzony: 27-10-2009 21:57

dzieje sei tak bo kardzy uczestnik jest w rankingu podwójnie :( wiec należy podzielić miejsce przez 2 ni bedzie wiadomo gdzie się naprawde znajdujemy

Post utworzony: 28-10-2009 07:52

dobrze , jednak nie każdemu jest potrzebny kurs matematyki !?

Post utworzony: 28-10-2009 09:44

Ile punktów jest odliczanych za niesystematyczność (np. za niepowtarzanie przez 2-3 dni)?Czy jest na to jakiś algorytm obliczania punktów? Czy kursy płatne są inaczej liczone niż pozostałe? Dlaczego niewiadomo jak funkcjonuje ranking? O której godzinie ranking jest aktualizowany i wyświetlana jest po zalogowaniu nowa punktacja? Sądzę że ranking to świetny pomysł, ale nie jaka ilustracja "współzawodnictwa", ale samokontrola własnej aktywności na platformie SuperMemo!

Pracownik SuperMemo World
                    Post utworzony: 28-10-2009 10:13

Ilość punktów odliczanych za niesystematyczność jest zależna od ilości nieprzerobionych powtórek i długości ich ostatnich interwałów. Punkty w rankingu to suma interwałów (liczba dni pomiędzy kolejnymi wystąpieniami danej strony w powtórkach) niezaległych powtórek. Wszystkie kursy są traktowane jednakowo (włącznie z kursami prywatnymi). Jeśli dobrze pamiętam ranking jest aktualizowany każdego dnia o godzinie 3:00 polskiego czasu.

PS. Ranking został poprawiony!

pierwsze
                      poprzednie
                      123
                      następne
                      ostatnie