Forum / Inne języki / Popularność innych języków
Popularność innych języków
AutorTreść posta
Post utworzony: 03-06-2009 10:32

Jak myślicie, jakie języki są w Polsce najbardziej popularne, jakich języków ludzie w dzisiejszych czasach chcą się uczyć?

Ja osobiście poza banałami : angielski, hiszpański, rosyjski myślę, że języki skandynawskie miałyby niezłe wzięcie tutaj, a może japoński, niderlandzki?

Post utworzony: 03-06-2009 10:52

Najbardziej popularny jest nadal polski, choć, co może się wydać dziwne, tylko nieliczni znają go na poziomie zaawansowanym (tzn. byliby w stanie zdać egzamin TELC na poziomie C2 lub jakiś egzamin na poziomie porównywalnym z CPE).

Jeżeli chodzi o kursy języków takich jak chiński (lub nawet japoński), to byłoby to spore wyzwanie. W tych językach liczą się często szczegóły, na które (np. w Europie) zwykle nie zwracamy uwagi. Z drugiej strony kurs taki mógłby mieć spore powodzenie. Właśnie ze względu na swą unikalność.

Post utworzony: 03-06-2009 18:05

Język japoński stał się ostatnio modny, przynajmniej wśród młodzieży zmęczonej nauką angielskiego i niemieckiego (ewentualnie francuskiego). Jednak nie zauważyłam, żeby ktoś chciał się komunikować w życiu codziennym używając innego języka, niż nasz ojczysty. :D Zbyt wysoki poziom trudności czy nikt nie ma czasu zastanawiać się, jakiego czasu użyć - prostego, ciągłego (jeżeli chodzi o angielski) lub ewentualnie przeszłego, zaprzeszłego (niemiecki)? Nie wiem, jak z japońskim, ale wydaje się być jeszcze trudniejszy niż języki europejskie, więc na razie nawet nie próbuję mówić nic innego niż ,,Ohayo!"...

Pracownik SuperMemo World
        Post utworzony: 03-06-2009 20:57

Rzeczywiście poziom trudności może odstraszyć potencjalnych amatorów danego języka. Czasem jednak jest to jedynie mit, że jakiś język jest naprawdę trudny.

Język niderlandzki należy do najłatwiejszych w grupie języków germańskich. Ma tylko 2 czasy, a dzięki zbliżonym do angielskiego i niemieckiego strukturom gramatycznym tym łatwiej się go uczyć, znając już jakiś inny język germański.

Ze względu na pozornie trudną wymowę niderlandzki wciąż wydaje się językiem egzotycznym. I choć taka łatka egzotyczności wydaje się stwarzać dystans, zdecydowanie warto poznać go bliżej. Znajomość niderlandzkiego daje naprawdę ogromne możliwości.

Polecam niderlandzki i pozdrawiam,

Karolina Kononowicz

Post utworzony: 04-06-2009 09:54

Ja osobiście bardzo chętnie zacząłbym naukę niderlandzkiego na poziomie podstawowym, albo chociaż rozmówki, czy jest coś takiego planowane?

Co myśli Pani o poziomie trudności (jeśli chodzi o wymowę głównie) języków skandynawskich (konkretnie mam na myśli duński, który brzmi dla mnie 10 razy gorzej/trudniej niż niderlandzki)?

Pracownik SuperMemo World
            Post utworzony: 04-06-2009 20:10

O ile mi wiadomo na razie nie ma niestety  :(( niderlandzkiego w planie.

Jeżeli chodzi o trudność wymowy języków skandynawskich/duńskiego to nie znam ich i nie mam w tej dziedzinie specjalistycznej wiedzy, więc trudno mi się wypowiadać. Sama zaczynam naukę szwedzkiego i dla mnie również pierwszy kontakt z tymi dźwiękami był trudny. O ile wiem duński jest skomplikowany, tak jak Pan pisze, ze względu na gardłowy charakter głosek.

Uważam jednak, że język/wymowa jest tylko na tyle trudna na ile nam się "nie chce" jej nauczyć. Ćwiczenia sprawiają, że obce dźwięki zmieniają się w słowa, a słowa w zdania, które coraz łatwiej jesteśmy w stanie zrozumieć i z czasem wypowiedzieć.

Trzeba jednak  pamietać, że wymowa dźwięków należy do nas i od nas zależy. Każdy i tak wypowiada je trochę "po swojemu". Większym problemem może być zrozumienie mówionego języka. Ale tu też "prostym" rozwiązaniem jest systematyczna nauka i ćwiczenia słuchowe, które pozwolą nam zacząć odróżnić słowa (najpierw musimy je jednak znać!).

Podsumowując - jeśli chcemy nauczyć się języka (ale tak naprawdę, z głębi serca :]) to nie będzie on dla nas trudny. A dodatkowy wysiłek wkładany w naukę będzie przyjemnością.

Pozdrawiam,

Karolina Kononowicz

martes26
              Post utworzony: 09-08-2009 19:49
              Autor: EvaSkorpion

Język japoński stał się ostatnio modny, przynajmniej wśród młodzieży zmęczonej nauką angielskiego i niemieckiego (ewentualnie francuskiego). Jednak nie zauważyłam, żeby ktoś chciał się komunikować w życiu codziennym używając innego języka, niż nasz ojczysty. :D Zbyt wysoki poziom trudności czy nikt nie ma czasu zastanawiać się, jakiego czasu użyć - prostego, ciągłego (jeżeli chodzi o angielski) lub ewentualnie przeszłego, zaprzeszłego (niemiecki)? Nie wiem, jak z japońskim, ale wydaje się być jeszcze trudniejszy niż języki europejskie, więc na razie nawet nie próbuję mówić nic innego niż ,,Ohayo!"...

Wbrew pozorom język japoński nie jest wcale trudniejszy od języków europejskich. :) Wiem, bo sama się go uczę od pewnego czasu. Największy problem stanowi oczywiście pisownia, ale nawet to da się obejść używając sylab zamiast ideaogramów. Co do gramatyki natomiast to na pierwszych poziomach nie jest ona wcale bardzo skomplikowana - czasów jest niewiele, nie mamy odmiany przez rodzaje, osoby czy liczby, wyjątki od reguł też nie są zbyt liczne. Grunt to się przełamać i uwierzyć, że wcale nie jest tak trudno, a później już gładko idzie. :)

Post utworzony: 24-01-2010 04:24

Witam

Czy SuperMemo ma w planach utworzyc kurs jezyka portugalskiego na takich samych zasadach jak samouczki obejmujace 3 poziomy zaawansowania?

Post utworzony: 25-01-2010 07:06

a propo: czy portugalczyk może się dogadać z hiszpanem mówiąć w swoim języku??

Post utworzony: 25-01-2010 07:49
                    Autor: florek07

a propo: czy portugalczyk może się dogadać z hiszpanem mówiąć w swoim języku??

Jeden z pięciu języków Hiszpani jest trochę podobny do portugalskiego, ale nie ten który my nazywamy "hiszpańskim".

pierwsze
                      poprzednie
                      123
                      następne
                      ostatnie