Forum / supermemo.net / Duża ilość powtórek
Duża ilość powtórek
AutorTreść posta
Post utworzony: 23-05-2009 11:09
Autor: asiamicia
Czy zmieniając współczynnik zapomnien w trakcie kursu mogę sobie ustawiać, jak dokładnie będę powtarzać daną partię materiału? np. dzis przerabiam nowe zwroty, które chcę zapamiętać, więc ustawiam 5%, jutro przechodzę do monotonnych ćwiczeń, których powtórki mogę spokojnie sobie darować, więc ustawiam na 80%?

Współczynnik oddziaływuje na cały kurs ale nie da efektu natychmiast - dlatego zmienianie go codziennie nie ma sensu. To jest cel, pod który system reguluje powtórki w dłuższym okresie czasu bo potrzebuje informacji zwrotnej od użytkownika o efektach optymalizacji. To znaczy, że jeżeli robisz powtórki regularnie i ustawisz współczynnik zapomnień na przykład na 5%, to po jakimś czasie średnia liczba niepamiętanych przez Ciebie informacji podczas powtórek zacznie osiągać właśnie ten poziom. W supermemo.net masz tylko możliwość ustawiania poziomu (nie)pamiętania dla całego kursu, więc jeżeli chcesz dzielić informacje na bardziej i mniej skutecznie pamiętane to musisz tworzyć osobne kursy.

pierwsze
    poprzednie
    12
    następne
    ostatnie